GAS123 - Overlast

Het lokaal bestuur zet in op aangenaam samenleven. Het politiereglement neemt een aantal leefregels op om een aangename leefomgeving te creëren en te behouden.
Burgers worden gesensibiliseerd over wat mag en wat niet mag. Indien de regels echter niet gerespecteerd worden, kan er een gemeentelijke administratieve sanctie worden opgelegd. Het geeft het lokaal bestuur de mogelijkheid om bepaalde vormen van overlast snel en efficiënt aan te pakken. 

Voor welke overtredingen? 

Het gaat voornamelijk om inbreuken op het algemeen politiereglement.

De gewone inbreuken kunnen enkel met een administratieve geldboete worden bestraft. Voorbeelden hiervan zijn zwerfvuil, hondenpoep, wildplassen.

De gemengde inbreuken kunnen ofwel met een administratieve geldboete ofwel strafrechtelijk worden bestraft. Voorbeelden zijn nachtlawaai, graffiti, beschadigingen van voertuigen.

Onderaan deze pagina vind je de politiereglementen van Lokaal Bestuur Geraardsbergen.

Wie stelt de overtredingen vast? 

De overtredingen worden vastgesteld door de lokale politie, bijzondere veldwachters, gemeenschapswachten of gemeentelijke vaststellers. Zij stellen een proces-verbaal of bestuurlijk verslag op en maken dit over aan de sanctionerend ambtenaar.

Hoeveel bedraagt de boete?

Overtreders van het politiereglement riskeren een geldboete tot 350 euro. Minderjarigen (vanaf 16 jaar) die het reglement overtreden, kunnen een geldboete tot 175 euro krijgen. 
Het exacte bedrag van de administratieve geldboete hangt af van de ernst van de feiten en een eventuele herhaling ervan.

Wie legt de boete op?

De administratieve geldboete wordt opgelegd door de sanctionerend ambtenaar.
Op basis van de vaststelling en het eventuele verweer bepaalt de sanctionerend ambtenaar of er een geldboete wordt opgelegd en hoe hoog die is. De overtreder krijgt steeds de kans om zich te verdedigen.

Welke verweermiddelen?

De overtreder ontvangt een aangetekende brief met een kopie van het proces-verbaal of bestuurlijk verslag en krijgt de mogelijkheid om zich te verweren.

De overtreder beschikt over een termijn van vijftien dagen om verweermiddelen in te dienen.

Schriftelijk

  • via onderstaand verweerformulier
  • via aangetekend schrijven (gericht aan sanctionerend ambtenaar, Weverijstraat 20, 9500 Geraardsbergen)
  • via e-mail naar gas@geraardsbergen.be

Mondeling (enkel op afspraak)

Een telefonisch verweer is niet mogelijk.

Is een bemiddeling mogelijk?
In bepaalde omstandigheden kiest de sanctionerend ambtenaar voor een voorafgaandelijke bemiddelingsprocedure. Deze procedure wordt verplicht aangeboden aan minderjarigen vanaf 16 jaar.
De bemiddeling heeft tot doel de eventueel aangebrachte schade te herstellen of te vergoeden. Er wordt getracht een overleg tussen overtreder en benadeelde partij tot stand te brengen waarbij hen de mogelijkheid wordt geboden om samen tot een oplossing te komen.

Bij een geslaagde bemiddeling zal de sanctionerend ambtenaar geen boete opleggen. Het ultieme doel is immers het verminderen van de maatschappelijke overlast.

Welke beroepsmogelijkheden? 

Tegen de beslissing van de sanctionerend ambtenaar is binnen de maand hoger beroep mogelijk bij de politierechtbank. Voor de minderjarigen is de jeugdrechtbank bevoegd.