Rampenfonds

Het Vlaams Rampenfonds verleent een tegemoetkoming in de materiële schade, veroorzaakt door natuurfenomenen, die door de Vlaamse Regering als ramp worden erkend.

Sinds 1 januari 2020 is het Vlaams Rampenfonds bevoegd voor de erkenning en de eventuele vergoeding van alle weersverschijnselen. Er wordt niet langer een onderscheid gemaakt tussen algemene rampen en landbouwrampen. Alle schade veroorzaakt door erkende uitzonderlijke weersomstandigheden worden gegroepeerd als RAMP en worden behandeld door het Vlaams Rampenfonds.

Niet langer het stads- of gemeentebestuur, maar de schadelijder zelf, moet binnen de zestig dagen na het schadelijk weersverschijnsel een aanvraag tot erkenning als ramp indienen bij het Vlaams Rampenfonds. De aanvraag wordt bij voorkeur ingediend via het e-loket dat het Vlaams Rampenfonds ter beschikking stelt.

Rol gemeente

Sinds 1 januari 2020 is er geen formele rol meer weggelegd voor de gemeentelijke commissie tot vaststelling van schade aan teelten in het kader van het onderzoek tot erkenning van schadelijke natuurverschijnselen als ramp. De processen-verbaal van deze commissie moeten in het kader van de erkenning tot ramp dan ook niet langer overgemaakt worden aan het Vlaams Rampenfonds. Het kan wel dienen als bijlage om het bestaan en de omvang van de door de schadelijder geleden schade te staven in het kader van een persoonlijk vergoedingsdossier.

De meldingen die het Vlaams Rampenfonds reeds ontving, zullen worden meegenomen in het onderzoek naar de eventuele erkenning van deze weersverschijnselen

  • Schadelijders dienen zelf de opgelopen schade te melden binnen de 60 dagen zodat kan afgetoetst worden bij de wetenschappelijke instanties of het natuurverschijnsel een uitzonderlijk karakter heeft.
  • De schademeldingen vormen de basis voor de geografische afbakening en de uitzonderlijke teisteringsperiode van een eventueel te erkennen ramp.
  • Als niemand binnen de termijn van 60 dagen, voor schade binnen eenzelfde gemeente, een aanvraag indient is het onmogelijk om nog een erkenning te bekomen voor de betrokken gemeente.

Voor welke schade kan een tegemoetkoming aangevraagd worden?

Bij algemene schade komen goederen die verzekerd kunnen worden via een brandpolis eenvoudige risico’s niet in aanmerking voor een tegemoetkoming. Meer informatie vind je op de website van het Vlaams Rampenfonds.

Contactgegevens

Website https://overheid.vlaanderen.be/rampenfonds

 E-mail rampenfonds@vlaanderen.be

Telefoon 02 553 50 10

Postadres

Departement Kanselarij en Buitenlandse Zaken

Team Rampenfonds

Koning Albert II laan 15 bus 209, 1210 Brussel, België

Interessante links

  • Website Vlaams Rampenfonds

https://www.vlaanderen.be/schadevergoeding-vlaams-rampenfonds-aanvragen/schade-melden-bij-het-vlaams-rampenfonds

  • Schadevergoeding aanvragen bij het Vlaams Rampenfonds -

https://www.vlaanderen.be/schadevergoeding-vlaams-rampenfonds-aanvragen

  • Aanvraagprocedure particulieren

https://www.vlaanderen.be/schadevergoeding-vlaams-rampenfonds-aanvragen/procedure-schadevergoeding-vlaams-rampenfonds-voor-particulieren

  • Aanvraagprocedure landbouwers / ondernemers

https://www.vlaanderen.be/schadevergoeding-vlaams-rampenfonds-aanvragen/procedure-schadevergoeding-vlaams-rampenfonds-voor-ondernemers